Cubs 1 Champione!

  -   Cubs
Cubs 1 kampioen
HRC Cubs 1 winnen de finale en zijn back 2 back kampioen van Nederland

Zaterdag 15 april stonden de landelijke jeugdfinales op het programma, in het stadion van Rugby Nederland in Amsterdam. Met als inzet het landskampioenschap, speelde het Cubs 1 team van HRC tegen het geduchte Cubs team van The Dukes.

Voor onze Cubs bleek het Tom Morris toernooi bij rugbyclub Kituro een (Paas)weekend eerder een fantastische generale repetitie te zijn. Voor veel spelers was dat een eerste kennismaking met het fysiek harde rugby van Belgische en Franse tegenstanders. Enkele nare blessures ten spijt, hielden de HRC’ers goed stand in Brussel met een verdiende tweede plek in de poule als mooi resultaat. Voor de Cubs als team draaide dit toernooi zo uit op een perfect trainingskamp, waar alle radertjes in elkaar vielen. Hier stond echt een team, met veerkracht, doorzettingsvermogen en in staat om top rugby te laten zien. Die groei trokken de Haagse spelers door naar de strijd om het landskampioenschap bij de Cubs.

The Dukes stonden verdiend in de finale, maar onze Haagse rugbyhelden net zo goed. De onderlinge krachtmetingen tijdens de competitie pakten dit seizoen altijd in het voordeel van de thuisclub uit. Twee keer speelden de teams tegen elkaar in Den Bosch, en één keer in Den Haag. Daardoor hadden The Dukes vooraf een mentale 2-1 voorsprong. Maar dat deed niets af aan het toegenomen zelfvertrouwen van de HRC Cubs als team.

Licht favoriet begonnen The Dukes dus aan de finale. HRC deed zijn reputatie van slow starter eer aan. Binnen luttele minuten stond er een try van The Dukes op het scorebord. Een boeiend spel van aanval en verdediging volgde, waarin beide teams weinig aan elkaar toegaven. Een penalty kick die The Dukes halverwege de eerste helft naar een 8-0 voorsprong bracht, schudde de Haagse Cubs wakker. Nog voor de break wist Den Haag de Bossche verdediging te breken, met een try die werd gecomplementeerd door een fraaie conversie. De ruststand van 8-7 toonde maar weer eens aan hoe dicht beide teams dit hele seizoen al bij elkaar lagen.

Dat maakte ook de tweede helft spannend. Met fel maar fair rugby werden gaatjes in de verdediging van de tegenstander gezocht. HRC wist The Dukes enkele keren met goed positiespel op snelheid te verslaan. In korte tijd werd het door twee mooie try’s en een conversie 8-19. The Dukes werkten hard aan hun comeback en kwamen terug tot 15-19. HRC wist The Dukes opnieuw te verrassen en pakte door naar 15-26. Toen was het woord weer aan The Dukes: 20-26.

In de eindfase van de wedstrijd was het verschil slechts één try en één conversie. De volgende score was weer voor Den Haag, na goed opgevoerde druk op amper vijf meter van de try lijn. Dit leek de beslissing: met nog een kleine minuut op de klok stond het 20-31. Toch was de strijd nog altijd niet gestreden. Nog eenmaal wisten de The Dukes een gaatje in de Haagsche verdediging te vinden. De kick voor de conversie was meteen de laatste actie van deze spannende finale. Eindstand 27-31. Een mooie reflectie van de krachtsverhouding tussen beide teams dit seizoen.

Het Cubs 1 team van de Haagsche Rugby Club is landskampioen, voor de tweede keer op rij!

En hoe leuk is het om een bericht te krijgen van het Heren 1 team, die onderweg naar hun Ereklasse match tegen (jawel) The Dukes de Cubs finale via de livestream hadden gevolgd. Met een foto vanuit de bus vol juichende Ereklasse spelers feliciteerde HRC 1 de kersverse Cubs landskampioenen. Clubgeest en team spirit, een mooi recept voor succes.

De kampioenswedstrijd gemist? Kijk ‘m terug via http://eyecons.com/videos/jeugdfinales-15-04-2023-23516.

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement