Blijf je stil of praat je erover?

  -   Nieuws
grensoverschrijdend
Bericht van onze Vertrouwnes Contact Persoon Saskia Wesselius

Blijf je stil of praat je erover? Op dit moment een zeer actueel onderwerp – grensoverschrijdend gedrag – door de hele situatie bij het talentenprogramma The Voice. Het was ook het onderwerp van het onlinecongres van Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) waar ik onlangs aan deelnam vanuit mijn rol als Vertrouwens Contact Persoon bij HRC. Dagvoorzitter Huibert Brands ging tijdens dit event in gesprek met directeur NOC*NSF Marc van den Tweel en ervaringsdeskundige Gwen vd Pas, Renald Majoor en Laura van Beckhoven.

Gelukkig heb ik tot nu toe bij onze club amper gesprekken gehad over grensoverschrijdend gedrag. Helaas is uit onderzoek in de sport echter gebleken dat grensoverschrijdend gedrag overal in de sport aanwezig is. Het kan dan gaan om zowel emotioneel als lichamelijk of seksueel ongewenst gedrag. De meeste meldingen vanuit de sport gaan over seksueel grensoverschrijdend gedrag. En 90% van het seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt nooit gemeld. Slachtoffers schamen zich of denken dat het hun eigen schuld is dat ze dit overkomt.

Tijdens het rondetafelgesprek spraken Gwen vd Pas, Renald Majoor en Laura van Beckhoven over het grensoverschrijdend gedrag waar zij mee te maken hebben gehad tijdens hun sportcarrière. Zij spraken over het belang van het bespreekbaar maken van grensoverschrijdend gedrag en de veiligheid die nodig is om dit ook daadwerkelijk te durven doen.

Het is daarom belangrijk dat er bij iedere sportclub een Vertrouwens (Contact) Persoon of buddy aanwezig is, waar je als speler of ouder terecht kunt met vragen of twijfels bij zaken die je beleeft of signaleert. Het is belangrijk dat jij weet wie de vertrouwenspersoon is bij HRC, zodat je weet waar je met zaken terecht kan. Binnen de Haagsche Rugby Club hebben we aandacht voor een veilige sport omgeving en daar hoort dan zeker ook een VCP bij.

Heb je een kwestie meegemaakt zoals seksuele intimidatie, grensoverschrijdend gedrag, discriminatie, pesten of uitsluiting binnen de vereniging, of zijn er andere vertrouwelijke zaken die je niet wilt bespreken met je trainer, team manager, of het bestuur? Dan kun je altijd bij mij terecht. Ik bied je een luisterend oor. En waar nodig kan ik je doorverwijzen naar andere instanties, als dit nodig mocht zijn.

Ben ik bang dat ik telefoontjes krijg? Nee, dan ben ik blij dat je mij weet te vinden! En nee, ik hoop natuurlijk nooit dat er bij onze club een dergelijke situatie als grensoverschrijdend gedrag voorkomt, maar als dit wel het geval is, dan ben ik er om dit aan te melden en klaar te staan voor een gesprek. Ik ben bereikbaar op 06-51 08 79 50, je mag me op dit nummer bellen of een WhatsApp- of sms bericht sturen.

En kijk voor meer informatie over mij elders op de website van HRC.

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement