1De spelers mogen rennen met de bal in de handen. Schijnbewegingen en snelheid zijn je wapens.
2De bal mag alleen naar achteren worden gegooid. De ovale vorm vereist de juiste passtechniek.
3De speler met de bal mag getackeld worden. Dat mag overigens alleen met de armen. Als aanvaller probeer je natuurlijk een tackle te ontwijken.
4Lichte overtredingen zoals het laten vallen van de bal of een pass naar voren worden bestraft met een scrum. In de scrum staan 8 voorwaartsen in een vaste formatie. De twee groepen van 8 voorwaartsen strijden om de bal die in het midden van de scrum wordt ingegooid.
5Als de bal uit gaat wordt een line-out geformeerd. De bal wordt tussen twee rijen spelers in het midden gegooid.
6Zware overtredingen zoals het praten tegen de scheidsrechter of buitenspel worden bestraft met een penalty. Bij een penalty moet de tegenstander 10 meter achteruit. Maar als je in de buurt van de palen bent, mag je ook op de palen schieten. Dat levert drie punten op.
7Buitenspel :als je achter de bal blijft, sta je over het algemeen NIET buitenspel.
8Niet alleen bij een tackel doe je leuke contacten op. Ook bij een MAUL maak je contact. Je botst tegen een speler en draait je lichaam in. Je wacht op hulp van een maatje als de tegenstander je vastpakt. Soms krijg je een kluwe van spelers die duwen en trekken om de bal te krijgen. Als de bal in dezelfde situatie op de grond komt, spreek je van een RUCK.
9Je mag de bal schoppen. Soms is dat handig als je in de verdediging staat. Maar uiteraard leidt het meestal tot balverlies.
10Behandel de tegenstander en de scheidsrechter met RESPECT!!
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement