Wat een wedstrijd

  -   HRC 1
halve finale
Het verslag van de halve finale HRC 1 vs ‘t Gooi 1

Ooooooooooohhhhhhhhhhhhhhhhh mensen, wat een thriller van een rugbywedstrijd zaterdag j.l. Tout rugby minded Den Haag was aanwezig op de Theo Mann-Bouwmeesterlaan en een héééleboel Gooiers.

De sfeer was zó waar rugby om bekend staat, een grote vriendenboel. Ik zag spelers uit de 70tiger-80tiger- 90tiger jaren. Sommige waren jaren niet meer op de club geweest; er was zelfs een 1ste teamspeler uit de 70tiger jaren uit Indonesië aanwezig! De sponsorcommissie had alle sponsoren uitgenodigd op het terras en ook daar was de sfeer geweldig in. Er is ongetwijfeld een goed stuk goodwill gekweekt. De tribune was afgeladen en het veld was rijen dik omzoomd met toeschouwers.

Terwijl de Haagse spelers het veld betraden zetten de “Haagse Kraaien” luidkeels vanaf het terras het nieuw Haagsche Rugby Club lied in en werden er rond het veld allerlei fakkels ontstoken. Dit had ik nog nooit meegemaakt; geweldig.

HRC ging vervolgens voortvarend van start en zette het Gooi gelijk onder druk. Twee overtredingen leidden tot evenzoveel penalties welke door “onze” Davíed  werden verzilverd en zo stonden we binnen 8 minuten met 6-0 veur.

Bij een van de vele aanvallen die onze jongens ondernamen op de verdediging van de Gooiers stuurde scrumhalf Amir Rademaker de fly-half van het Gooi middels een dummy de duinen in en dook vervolgens heel sluw in het ontstane gat: de 1ste try van de wedstrijd was een feit. Ook Davíed verzuimde niet en zo stond het na 16 minuten 13 – 0 voor ut hagie.

Het was pas in de 26ste minuut dat ‘t Gooi een eerste serieuze aanval opzette en dat resulteerde gelijk in een geconverteerde try: 13 – 7.

HRC herpakte zich en uit een veldoverwicht recht voor de palen vergrootte Davíed door een ouwerwetse dropgoal de score naar 16 – 7.

Halverwege onze speelhelft werd Siem Noorman aangespeeld en met een reusachtige run, tackles ontwijkend liet hij alle Gooiers zijn hielen zien en bekroonde zijn run met een try. Top. Helaas ging de conversie mis. Maar het stond wel 21 – 7.

Het kon echter niet op voor HRC. Davíed wist de bal na collectief spel vlak voor rust onder de palen achter de lijn te leggen en beloonde het team en de toeschouwers ook met een conversie. Ruststand: 28 – 7! Tegen ‘t Gooi! Wie had deze stand verwacht?

De supporters van HRC keken vol verwachting uit naar de 2de helft niet wetende uit wat voor een vaatje ‘t Gooi zou tappen….

‘t Gooi zette HRC onder enorme druk door een heel ander spel te spelen dan in de 1ste helft. Zij speelden hun troef uit: de bal in de voorwaartsen houden en pick and go spelen. Dat deden ze zeer goed en gedisciplineerd. Onze jongens kwamen niet meer aan de bal.

Dit spel leidde tot de 1ste niet geconverteerde try van de 2de helft (voor ‘t Gooi, 48ste minuut, 28 -12).

2 minuten later kreeg HRC een penalty toegewezen welke Davíed benutte 31 – 12. Niks aan ‘t handje!

Maar dat liep mooi anders. ‘t Gooi pakte hullie spelletje met de voorwaartsen weer op en HRC had niets in te brengen. 54ste minuut niet geconverteerde try voor onze gasten: 31 – 17. 

Daar bleef het niet bij want in de 72ste minuut werd er nogmaals tegen gescoord + conversie 31 – 24.

Waar ging dit heen? zo’n machtig goed HRC in de 1ste helft, nu aanvallend niets meer in te brengen. Dat is niet helemaal waar, want ondanks de golven van aanvallen van de tegenpartij liet HRC ook een andere héle sterke kant van zichzelf zien: de verdediging. Bikkel en bikkel hard, de tegenstander nauwelijks ruimte gevend en zo voorkomen dat ze tot scoren kwamen.

In de allerlaatste minuut kreeg ‘t Gooi nog een setscrum toegewezen onder de palen en iedere Hagenees hield de adem en kneep de billetjes dicht, maar ook voor ‘t Gooi was de spanning te veel. Zullie maakten een knock on en de ref blies voor het laatst op zijn fluit.

HRC 31 ‘t Gooi maar 24. Amsterdam here we come. Maandag 2de pinksterdag, 29 mei: Finale: HRC 1 vs RC Eemland 1. Kick off 13u00!!!

Het was een succesvol weekend voor de HRC. Het 2de wist een prachtige overwinning te boeken op Roosendaal Commando Combinatie 7 – 34.

Met dit resultaat gaat het 2de promoveren en volgend seizoen weer in de 1ste klasse spelen. Gefeliciteerd, de club is daar trots op.

De Colts hebben het nationale 7th toernooi gewonnen en zijn Nederlands kampioen Sevens; bravo mannen, goed gedaan.

De onderstaande foto’s van de wedstrijd HRC 1 vs ‘t Gooi 1 zijn van Frank van Leeuwen. Op de website van Sportsnap vind je nog meer beelden die hij van de wedstrijd schoot.

Bovenstaande foto van HRC 2 is genomen in Roosendaal en hieronder ook een aantal van de (zoals altijd) geweldige foto’s van de halve finale thuis genomen door Erik den Burger van Rugby-shots.nl (eerste serie) en die van Elise van der Swaluw (de onderste carousel foto’s).

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement