Helaas (maar de return volgt nog)

  -   Dames
Xtreme vs Haarlem
Wedstrijdverslag CL Cheetahs - HRC Xtreme zondag 3 april door Kimberly Hofman

Met hier en daar nog wat sneeuw in de straten zou je het bijna niet zeggen, maar het is toch echt april en de eerste helft van de tweede fase van de competitie zit er alweer bijna op. Na 4 gewonnen wedstrijden op rij tegen Nijmegen, Eindhoven, Den Bosch en Groningen stonden we bovenaan en hadden we nog 1 tegenstander te kloppen tot aan de returnwedstrijden; de Cheetahs uit Haarlem. De nummer 1 tegen de nummer 2 en beide teams nog ongeslagen; dat beloofde een mooie pot te worden!

In de eerste tien minuten is meteen duidelijk waar deze wedstrijd om draait: de koploperspositie.

De kick-off is voor ons en Den Haag begint goed. Vrij snel volgt de eerste line-out voor Haarlem die de bal de lijn in gooit. We zetten flink druk waardoor ze een knock-on maken wat ons de eerste scrum van de wedstrijd oplevert. De bal wordt vanuit de scrum snel opgepakt door onze nr 8 Larissa die meters maakt en afspeelt op scrum-half Tara die mee opkomt en ze komen ver. Support zit er goed bij en we staan niet ver van de tryline. De lijn wordt opgezet en via snelle handjes van Anne, Do en Noa kan onze full-back Becci op snelheid doorstomen en de bal drukken: TRY! De stand na enkele minuten: 0-5

De eerste fase na de restart eindigt helaas ongelukkig en Noa wordt hard aan het hoofd geraakt. De scheidsrechter vindt het niet veilig om door te spelen en ze mag niet door. Haarlem krijgt de penalty en kickt die over de lijn voor een line-out diep in onze 22. Deze wordt scheef ingegooid; scrum voor Den Haag. We houden balbezit in de scrum maar in de pass na het oppakken gaat het niet strak en de bal is niet onder controle. Haarlem zit er direct bovenop met flankers die snel uit de scrum waren losgebroken. Ze duiken op de bal en al rollend wordt de bal achter de lijn gedrukt: 5-5.

Er volgt een soort deja-vu maar dan op de helft van Haarlem: Do kickt af en Den Haag krijgt een penalty na een overtreding. We gaan voor de line-out diep in de 22. Die gaat mis en de scrum is voor de tegenpartij. Helaas lukt het Haarlem wel om de bal uit het veld te kicken weg van hun tryline. De line-out die volgt eindigt met een knock-on; scrum voor Haarlem. We stelen de bal meteen terug, maar de scheids ziet een overtreding in de breakdown en er volgt een snel genomen penalty van Haarlem. Een mooie tackle van Anne stopt de opmars en scrum voor Den Haag vanwege knock-on. De bal gaat de lijn in maar we zijn niet snel genoeg met support op de tackle en Haarlem neemt balbezit over. Er volgen een paar snelle fases van Haarlem waarna ze door onze verdediging breken en een try scoren. De conversie wordt ook nu gemist. Tien minuten gespeeld en de stand is 10-5… Tijd om weer wakker te worden!

Do trapt af maar de bal komt niet over de tien meter; scrum voor Haarlem. We nemen balbezit over uit de scrum en het spel verplaatst zich naar de helft van Haarlem. Zodra Haarlem de bal weer in bezit heeft na een penalty kicken ze hem echter flink terug op onze 22. Er volgen een aantal fases over en weer en het spel was niet altijd zuiver. Ook Do kickt de bal na een penalty (hoge tackle) terug op de andere helft voor de line-out. Haarlem zit er echter snel op om over te nemen en met snel spel komen ze tot aan onze 5 meter. Line-out is voor ons en Anne trapt de bal goed weg over de lijn. Het spel blijft wel op onze helft en balbezit gaat over en weer. Er volgen een aantal scrums voor Den Haag maar dan krijgt ook Haarlem een scrum op 10 meter van onze tryline. De bal gaat hun lijn in en ze drukken achter de tryline. 25e minuut en het staat 15-5.

Nog een kwartier tot aan de tweede helft en het spel komt aan beide zijden niet meer diep in het 22m gebied. De strijd is er niet minder om, integendeel, en het balbezit gaat dan ook over en weer. Het is duidelijk dat Haarlem er hard voor gaat. Ze zijn snel op de breakdown maar staan ook vaak offside. Ook wordt er zo nu en dan hoog getackeld. We krijgen de bal wel mee in deze situaties maar het lukt door het gejaag niet echt om het uit te spelen. Op naar de tweede helft om te wisselen van kant en om de score om te gooien!

De kick-off is voor Haarlem en ze krijgen al snel de eerste scrum. Deze gaat de lijn in maar door goed naar voren verdedigen maken ze een knock-on; scrum voor Den Haag. Deze wordt mooi uitgespeeld en we steken het halve veld over. Haarlem doet helaas alleen hetzelfde bij hun eerstvolgende scrum en de bal is weer op onze helft. De eerste line-out van de tweede helft is voor ons, over de lijn gekickt na een penalty. En ook de tweede line-out is voor ons na een penalty. Deze is in de 22 van Haarlem maar eindigt helaas met een knock-on; scrum voor Haarlem. Er breekt een speelster door maar Maartje zet de achtervolging in en maakt een mooie tackle rond de middellijn. Er volgt spel waarin veel over en weer wordt gekickt wat eindigt met een line-out voor ons. Overtreding is hierbij schijnbaar gemaakt en Haarlem krijgt een penalty die onze 22 in wordt gekickt. Onze full-back Becci pikt op maar kon door half Haarlem op haar rug logischerwijs de bal niet goed plaatsen. Haarlem krijgt toch de penalty mee en door snel schakelen weten ze te scoren. De conversie wordt wederom gemist; 20-5.

Met deze stand zijn we niet blij en dat laten we merken. Er wordt harder getackeld en flink druk gezet. Haarlem maakt daardoor meer fouten en staat weer veel offside. Ook bij line-out’s en scrums en maken we het ze flink lastig en pakken we meters. En daar is ook het resultaat naar: de bal wordt gewonnen in de scrum en we staan op 5 meter van de tryline. Haarlem maakt nog een overtreding maar voordeel gegeven en dat wordt benut. De bal gaat via snelle handjes de lijn in en Hannah, net koud in het veld, kan in de hoek de bal drukken. TRY! Geen benutte conversie helaas maar wel de stand teruggebracht naar 20-10.

We blijven gas geven en Haarlem weet ons even niet meer netjes te stoppen. Den Haag krijgt 3 penalty’s achter elkaar komt tot in de 22 van Haarlem maar maakt dan ook een fout. Haarlem neemt snel de bal en komt terug tot aan de middellijn. Er volgt veel voorwaartsenwerk maar dan wordt de bal heel mooi doorgespeeld in de lijn en kan kersverse winger Laura flink oplopen. We krijgen een penalty mee. Den Haag zet aan en het spel is nu 5 meter voor de tryline van Haarlem. Helaas gefloten voor holding en Haarlem kickt de bal ver weg van de tryline. Er volgt wat spel heen en weer rond de middellijn met enkele scrums en line-outs. Tot een discutabele scrum, want via voet geen hand, voor Haarlem waarbij de bal de lijn in gaat en ze meters op onze helft pakken. Den Haag herpakt en tackelt scherp. Foutje ogenschijnlijk in de breakdown en penalty voor Haarlem. Die wordt echter niet over de lijn gekickt en Hannah kan onderscheppen in onze 22. Plots is er dan uit het niets een try voor Haarlem: Tara wilde de bal wegkicken over de lijn, het was bijna tijd en weg is weg. Maar de bal kwam recht in de handen van de tegenstander die met een korte sprint de bal achter onze tryline kon drukken. Conversie gekickt en gemist, waarna direct het eindsignaal volgde: 25-10.

Helaas hebben we de punten dus niet mee naar huis genomen en neemt Haarlem ook onze nummer 1 positie over. Wat ons betreft mogen ze er voorlopig van genieten, maar bij de return nemen we deze uiteraard weer van ze over. We laten ons niet nog eens verrassen!

WOTM namens Cheetahs: Do
WOTM namens Xtreme: Larissa
En ook een Pino dit keer voor haar actie in de laatste minuut: Tara

De foto’s zijn – zoals wel duidelijk zal zijn – van Renata Janesen

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement